Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

 Helyey


Redactor

555


38
Nindzsa eszközök + ez az (Old article)
Posted 7 years ago by
Helyey    
Report
Üdv minden kedves és kedvetlen olvasónak!

Most, mivel már csak 5 sub kell, még kiadok egy cikket, amiben a lopakodásról, kémkedésről és néhány nindzsa eszközről fogok nektek írni. Remélem tetszeni fog és meglesz végre a 100 sub!

Lopakodás

A lopva, titokban történő járás módszere. A nindzsa alaptechnikái közé tartozott a csendes, halk mozgás, másoknak vagy valaminek a megközelítése, épületekbe való behatolás. Használatáról a mai napig legendák keringenek Japánban.

Az aruki a hangtalan járás, futás, úszás, ugrás technikája. A yoko aruki az állva, oldalra; a saguri aruki a guggolva, előre; a shinobi aruki pedig az állva, folyosón, szűk helyen előre mozgást jelenti.

irányelvek a hangtalan mozgás elsajátításához és használatához
mély, stabil állás használata a stabil egyensúlyhoz
mozgással szinkron lélegzés a légszomj elkerülésére
éberség a tér minden irányába
a súlypont legyen az első lábon
a kezekkel lassan, gyengéden akadályokat kell keresni
ha véletlenül zajt keltettél, azonnal állj meg, lazíts és figyeld a környezetet
alapvető a türelmesség és az erőnlét
természetesen alkalmazkodni kell a környezethez, pl. erdőben nem kell teljesen zajtalannak lenni
ezekre a technikákra és képességekre csak tapasztalat útján, kitartó gyakorlással tehetsz szert

Kémkedés

A sikeres kémkedés módszerei a nindzsa életforma egy alappillérét képezték, az egyik legfontosabb technikai repertoár, amit ismernie kellett a középkori nindzsának. A mai kémek, ügynökök és kémelhárítók módszereinek alapját a cho-ho illetve annak nyugati megfelelői képezik. A nindzsának fel kellett ismernie az ellenséges kémeket vagy kémelhárítókat is a saját küldetése és élete érdekében, ezért ezt is viszonylag hamar elkezdték oktatni a leendő nindzsáknak. Magában foglalja a kémek toborzását, telepítését és irányítását, vezetését is. Az ellenfél akcióinak figyelése, a titkainak és terveinek kifürkészése, valamint a beépülés a legkülönfélébb katonai és hivatali intézményekbe mind a mai napig a kémek kiemelt feladata.

Dobófegyverek

A shuriken-jutsu a különböző, kisebb-nagyobb méretű dobóeszközök, a shuriken használatát foglalja magában. Ezeket általában a ruhába rejtve hordták. Kiválóan alkalmas futás, menekülés közbeni harcra, védekezésre, az ellenfél lassítására, figyelmének megosztására vagy akár megölésére, de ez utóbbi ritka eset.

Itt külön figyelmet érdemel az, hogy a shuriken (általában csillag alakú, de nem ritkán csak egy penge vagy tüske, ez a bo-shuriken) közvetlen találattal csak a legritkább esetben okoz halált. A shuriken halálos voltát a rajta levő méreg adta volna, már hogyha lett volna rajta, mert az így a használóra is nagy veszélyt jelentett volna.

Általában kilencesével hordták a Tao és a Mikkyo kilences egysége iránti tiszteletből. A Togakure Ryu négyágú dobócsillagot használt, amelynek a neve senban-shuriken.

A shuriken általában fémből készült. Fából általában a nagyobb kereszteket készítették, melyek hasznosak voltak a lovasok ellen. Ez utóbbit a középkori Európában is használták.

Itt érdemes megemlíteni a tetsubishi és az igadama nevű eszközöket is.

Shuriken helyett használható ceruza, toll, ecset, csészealj, kisebb olló vagy kés is. Ma is használnak shuriken-t, méghozzá a rendőrség és a katonaság különleges alakulatainál. (Egy jó shuriken 5 méteren belül kizökkenti az ellenfelet a ritmusából.) Nagyon parktikus fegyver, főleg tűz- és robbanásveszélyes helyeken vetik be, ahol a lőfegyverek torkolattüze vagy a célt tévesztett lövedék súlyos károk okozója lehet (olajfinomító, alkoholgyár, egyéb vegyi üzem, erőmű).

kunai

A kunai egy fémből készült, igazi nindzsa eszköz, amelyet ásásra, feszítésre, kalapácsként vagy mászáshoz is használtak. Eredetileg paraszti eszköz volt, egy kis kézi ásó-féleség. Mivel hegye és éle is volt, így alkalmazták fegyvernek is. Bo-shuriken-ként dobhatták, de kitűnően megfelel ízületek feszítésére, leszorításra illetve bőr- és izomfogásra is. Ha a nindzsa tehette, bo-shuriken helyett kunai-t vitt magával, mert a nagyobb tömege miatt nagyobb távolságra lehetett hatásosan dobni. Sokkal inkább munkaeszköz, mint fegyver, de természetesen ennek a használatára is megvan a kidolgozott taktika és mozgásanyag. Elég erős "pengéje" van akár egy kardcsapás kivéséhez is. A markolat vége át volt fúrva, és abba egy rövid kötélkarika volt belefűzve, hasonlóan, mint napjainkban a modern túlélő késeken, de a kunai kötelét nem a csuklóra, hanem a hüvelykujjra fűzték.

kyoketsu-shoge

A kyoketsu shoge egy viszonylag gyakran látott, mégis kevéssé ismert eszköz. Maga a név azt jelenti, hogy "szaladgálni/mászkálni a mezőkön és a hegyekben". Korábban fejlesztették ki, mint a kusari-gama-t.

Maga az eszköz egy nyéllel is ellátott kétélű penge (vagy néha kunai), amelynek az egyik éléhez egy másik pengét vagy egy kampót erősítenek. Ez egy kb. 5,5 m hosszú kötélhez vagy lánchoz van erősítve, amelynek a másik végén egy nagy fém karika van. A kötél gyakran készült hajból vagy lófarokból, mert mindkettő nagyon erős.

Az eszköz jellegéből adódik, hogy meglehetősen nagy távolságot lehet vele tartani. Szinte csak a nindzsák használták. Számtalan felhasználási módja van: a penge használható vágásra, dobásra, feszítésre, ásásra, mászáshoz; a kötél vagy a lánc szintén használható mászáshoz, vagy éppen kötözéshez. A a fém karika a legérdekesebb: rá lehet dobni a kard pengéjére majd a kötelet megrántva azt kiránthatjuk az ellenség kezéből. Már jól ismert trükk a Torite Baai, amikor az ellenfél elkapja a karikát, majd mire észbe kap, már egy hurok van a kezén, ekkor mi a kötél segítségével a földre visszük, majd befejezzük a technikánkat.

Eddig nem ismert egyetlen kyoketsu-shoge kata sem, habár Hatsumi soke már számos alkalommal használta TaiKai-okon. 1992-ben, a nagy-britanniai TaiKai-on mutatott is néhány kamae-t.A végére néhány vicces kép:

Ha tetszett: SUB+VOTE!

Previous article:
A nevem titka, avagy ki is ez a Helyey (7 years ago)

Next article:
Arnold Schwarzenegger 65 éves! (7 years ago)

ESim
or
Register for free
Only letters, numbers, underscore and space are allowed (A-Z,a-z,0-9,_,' ')