Login:
Password:

Forgot password? Register

Article

 Helyey


Redactor

555


36
Néhány érdekesség a magyarokról (Fun)
Posted 7 years ago by
Helyey    
Report


Tudod-e, hogy ...

Mi a jelentősége a Magyarok eredet-mondáiban a turulmadárnak?
Eredeti formájában a mondás úgy hangozhatott, hogy Álmos anyját egy turulmadár termékenyítette meg. A természeti népek, mint az ősmagyarok is, gyakran vezették vissza eredetüket az őket ténylegesen körülvevő, vagy képzeletük szülte állatfajra, hogy annak összes jó tulajdonságaival rendelkezzenek. A keresztény történetírók visszariadtak az állattal történő nász gondolatától, így aztán a későbbi krónikákban már úgy jelenik meg, hogy Emesére ("Emes"-re), aki akkor már Elődtől volt terhes, a turulmadár álmában "rászállt", ezzel átadva jó tulajdonságait.
Álmos fia később Árpád lett, így a turulmadár (valószínűleg a kerecsensólyom) tehát az Árpád-házi uralkodók vérvonalának (kiterjesztett értelmezésben a magyarságnak) az őse.honnan ered az angol "bacon" (ejtsd: békn) azaz: szalonna szó?
Ez a szó magyar eredetű... Még a tizennyolcadik század derekán is néha-néha, korábban pedig rendszeresen előfordult, hogy Magyarországról ridegen tartott, nagyon jó minőségű hússal, zsírral felhizlalt disznócsordákat hajtottak pásztoraink lábon, "nyugat" felé. (Mondhatni: Magyarország volt "nyugat éléskamrája".) A disznócsordák többek között a Bakony erdeinek makkjain híztak kiváló húsúvá és egyedülállóan finom zsírúvá. Olyannyira, hogy tulajdonképpen a jó minőségű, magyarországi eredetű húsos szalonna védjegyeként alakult ki ez a szó: "bacon", vagyis: bakonyi...


Honnan ered Hatvan város neve?
A név eredetét már sokan próbálták megfejteni, mindeddig sikertelenül. Az a közhiedelem, hogy azért hatvan, mert hatvan kilométerre van Budapesttől, valószínűleg nem igaz. Már nagyon régen, még a kilométer mértékegység bevezetése előtt így hívták a települést, erről régi írásos emlékek vannak - sőt, még talán komolyabb település sem volt itt, amikor már "Hatvan nevű föld"-ként említi egy XI. századi királyi adománylevél. A hatvan szó egyébként más települések nevében is megtalálható (például: Püspökhatvan), már ezért sem valószínű, hogy a "kilométeres" elnevezés eredetelmélet a helytálló. Az igazságra úgy tűnik, még várni kell...Previous article:
A nagy puki (7 years ago)

Next article:
Hirdetés - Q2 grain company eladó! (7 years ago)

ESim
or
Register for free
Only letters, numbers, underscore and space are allowed (A-Z,a-z,0-9,_,' ')